A gazdagságról legtöbb embernek a pénz és a vagyon jut eszébe. Ma megosztom veletek, hogy nekem mi a gazdagság, hogy egy újabb gondolatindítót adjak, és segítsek túllépni a berögzült kereteken, azokon a paradigmákon, amik sokszor fogva tartanak minket, és amik miatt feketén-fehéren látunk dolgokat.

Mi is a gazdagság? Az én megélésem szerint a gazdagság az, ha a következő összetevők MIND megvannak:

  1. 1. A belső rend. Szerintem ez a legfontosabb. Amikor rend és béke van benned. Tudod, mit akarsz, látod a következő lépéseket is, azt is, hogyan fogod elérni, amit szeretnél. Az önbizalmad is megvan hozzá, és a tudatosságod is. Tiszteled magad, és tartod a határaidat, legyen szó szellemi vagy fizikai határokról, túlórák mértékéről stb. Pontosan tudod, hogy mennyit érsz, azaz nem becsülöd sem túl, sem alul magad.

  1. 2. A vitalitás. Nagyon nehéz, sőt, szerintem lehetetlen kiemelkedő teljesítményt létrehozni, ha ez a pont hiányzik. Enervált, fáradt, kimerült vagy? Akkor ezen a ponton nagyon gyorsan érdemes változtatnod. Az életerő, a jó energiamenedzsment kulcs a sikerhez és a gazdagsághoz. Aludj megfelelő mennyiséget és minőségben, legyenrendszeres mozgás az életed része, táplálkozz egészségesen, hidratálj, és tudj töltődni. Ezek mind kellene ahhoz, hogy a vitalitás jelen legyen az életedben.

  1. 3. A hátország. Még mindig nem a pénznél tartunk, pedig a gazdagság a témánk. Nem véletlenül. Egy stabil, rendezett, jó „hátország” elengedhetetlen feltétel. Legyenek olyan emberek az életedben, akik megtartanak, támogatnak, ha éppen arra van szükséged. Legyen rendezett a magánéleted, akkor is, ha egyedül élsz, akkor is, ha elváltál, és persze akkor is, ha családban élsz. A mérgező kapcsolatokat építsd le sürgősen!

  1. 4. A karrier. Legyen elképzelésed, hogy mit akarsz elérni szakmailag is! A sodródás nem jó stratégia, de az sem, ha beparáztatod magad azon, hogy most azonnal el kell döntened, hogy honnan mész nyugdíjba. Ismerd fel azokat a minőségeket, értékeket, amik mellett működni szeretnél, és az utad legyen közben rugalmas. A legjobb, ha meg tudod fogalmazni egy mondatban, hogy mit is szeretnél.

  1. 5. A jólét. Itt jönnek az anyagiak. Nehéz úgy szárnyalni, ha azon van a figyelmed, hogy ki tudod-e fizetni a havi számlákat. Sok embert látok, akik az egyre nagyobb bevételekkel egyre többet költenek, majd megszokva azt az életszínvonalat, rettegnek, hogy elveszítik, és lejjebb kell adnuk. Ez egy ún. normatív krízis. Sokszor észre sem vesszük. Illetve a másik, ami az egyre jobb körülményekkel járhat, amikor ha egyszer valamit elérsz, az szorongással tölt el, mert attól tartasz, hogy nem sikerül többet. Ha ezeket a köröket futod, akkor nagyon sok energiát vesztesz, és távol kerülsz a valódi gazdagságtól is. A pénzügyi tudatosság nagyon fontos. Legyen pénzügyi terved, folyamatosan kövesd a céljaidat, a cash flow-t, a kiadásokat, befektetéseidet, passzív jövedelmed alakulását. Sok okosság van, amibe itt most nem mennék bele, de ami például nekem nagyon tetszik, és gyakorlom is, hogy a bevételed 10%-át tedd félre.

  1. 6. A mastermind. Nagyon divatos most ez a szó, de mit is értek alatt? Azt, hogy vannak olyan kapcsolataid, amik inspirálnak. Tudatosan keresed ezeket a kapcsolódásokat, és olyan emberek között töltöd az idődet, akik pozitívan hatnak rád. Neked vannak ilyen emberek az életedben? Kik vesznek körül? Nézz körbe!

  1. 7. A hatás, befolyás. Ezt nem lehet kihagyni a gazdagság téma boncolgatásából. Mindannyian hatással vagyunk másokra, azonban az nem mindegy, hogy milyen és mekkora hatással, és mekkora sugarú az a kör, amit be tudunk fogni. Nem szabad lebecsülni a kis lépéseket, és azt, hogy akár a mikro környezetünkre milyen hatással vagyunk, azonban felelősségünknek tartom, hogy amikor erre lehetőség adódik, akkor lépjünk kijjebb, és adjunk a világnak valami jobbat, többet. Te mit szeretnél adni? Milyen hatással akarsz lenni az emberekre? Van valami nagyobb cél, amiért vagy ami mellett kiállsz?

  1. 8. Az öröm. Minek ez az egész, ha nincs vagy csak kevés öröm van az életedben? Vajon enélkül gazdagnak mondhatod magad? Én kétlem, hogy így lenne. Ez is egy kulcs, ami nélkül nem beszélhetünk gazdagságról. Az öröm a mindennapjaink része kell, hogy legyen, akkor is, ha nehéz napunk van. Az eufória csodás érzés, de most itt nem erre gondolok, hanem a mindennapi apróságokra. Egy jó kávé, egy kedves mosoly, egy jól teljesített aprócska feladat mind-mind okozhat örömöt, és fontos, hogy ezt észrevedd és meg is éld! Engedd be a rohanás közben is ezeket az érzéseket, hiszen nélküle robotokká változunk, és annak meg mi értelme?

Vezetőim nagyon el szoktak gondolkodni ezen a 8 ponton, és hatalmas felismeréseik vannak. Skálázd most be te is 1-től 10-ig, hogy vannak ezek a pontok az életedben, mennyire vagy velük elégedett. Az 1, amikor nem vagy az, a 10, ami pedig szuper. Melyik az, ami ha változna, a legnagyobb pozitív változást hozná az életedben? Mit tudsz érte már most megtenni?

Ha tetszett ez a kis gondolatindító és a gyakorlat, akkor egy megosztásnak nagyon örülök! Köszönöm!

A fejlődésed szolgálatában:

Lili