A jelenbeli és a jövőbeli sikereid nagy részben függ attól, hogy tudsz-e fejlődni, képes vagy-e mind személyes, mind szakmai fejlődésre. Gyakran találkozom olyan cégekkel, ahol az az akadálya a növekedésnek, hogy a tulajdonos/vezető nem képes szintet ugrani. Még mindig úgy akar vezetni, mint amikor fele ekkora árbevétel vagy fele ennyi munkatársa / ügyfele volt. A céggel együtt nekünk is fejlődnünk kell. Attitűd szinten, készségekben, és szakmailag is. Sok helyen eljutnak odáig a vezetők, hogy akkor igen, fejlődjünk, viszont általában leragadnak a szakmai fejlődésnél, és a másik két terület kimarad. Már jobb a helyzet, amikor készségfejlesztés is bejön a képbe, viszont nagyon ritka, hogy az attitűd szint is fontossá válik, és azzal is foglalkoznak. Pedig az a helyzet, hogy ha nem válsz azzá az emberré, akivé válnod kell a sikerhez, azaz nem fejlődsz attitűd szinten is, nem fejlődik a hozzzáállásod, szemléletmódod, akkor hiába fejleszted a másik két területet, töredékét nem fogod tudni kihozni üzletileg belőle, mint ha ezzel a szinttel is foglalkoznál.

Amikor azt javaslom a vezetőimnek tanácsadóként, hogy építsék be a napi rutinjukba, hogy minden nap 60 percet tanulással, fejlődéssel foglalkoznak, úgy néznek rám, mint egy UFÓ-ra, hiszen nagyon elfoglalt felsővezetőkről beszélünk. De pont ez a lényeg! Ne úgy képzeld el a tanulást, hogy minden nap le kell ülnöd, és tanulnod kell! Ne is kösd össze valamilyen negatív iskolás élménnyel, mert ezen a szinten a fejlődés már inspiráló és örömteli!

Hogyan találsz napi 60 percet tanulásra? Íme néhány tipp!

Reggel, mikor megiszod a kávéd, hagy magadnak egy kis nyugalmat, és olvass 10-15 percet közben!

Amíg a fürdőben elkészülsz (OK, itt a nők előnyben, mert többet töltenek ott), addig hallgass meg egy előadást!

Vezetés / közlekedés közben hallgass podcast-eket, hangos könyveket!

Legyen nálad mindig egy könyv, és ha van pár szabad perced, vagy ebédszüneted, akkor olvass egy-két oldalt.

TV nézés és telefon nyomkodás helyett (vagy legalább részben) olvass!

Nem volt még olyan vezetőm, akinek a napjában két órát ne találtunk volna, nemhogy egyet! Megdöbbentő, igaz? Csak oda kell figyelni a holt időkre, ahogy én hívom, és máris értelmesebben töltötted el a napot! Ha csak hétköznap tartod ezt, már éves szinten több száz óráról beszélünk. Mekkora előnyöd lesz a konkurenciával szemben, ha te kihasználod ezt az időt, és tanulásra, fejlődésre fordítod? Óriási előny! Utolérhetetlen leszel, mert bizony, nagyon kevesen teszik még mindig ezt!

Ha pedig a tanultakat arra fordítod, hogy értéket adj a munkád során az ügyfeleidnek, akkor olyan rakéta sebességgel fogsz előre haladni, amit a konkurencia csak bámulni fog.

Ha tetszett az írásom, egy megosztásnak nagyon örülök! Köszönöm!

Fejlődésed szolgálatában,

Lili