1. A VUCA-ban a teljesítmény a fontos, és a hatékonyság, rugalmasság a kulcsszavak. 

2. Az önmegvalósítás egyre nagyobb hangsúlyt kap. Erre azért van szükség, mert az a vezető, aki szereti a munkáját, megtalálja a számításait, és ezáltal elégedett, sokkal erősebb rezilienciával rendelkezik. Ennek következtében a stresszt, nyomást jól kezeli, és a kiégést is képes megelőzni. Mindez pedig pozitívan hat a teljesítményére.

3. A magas fluktuáció miatt a bevonás-támogatás kiemelt szerephez jut a VUCA-ban. Ma már nem csak pénzzel lehet motiválni, és én minél feljebb megyünk a ranglétrán, a pénz, mint motiváció annál kevésbé foglalja el az első helyet. Ellenben az elismerés, és visszajelzések (nem csak a pozitív, hanem a konstruktív kritika is) kiemelkedően fontossá váltak, és a legtöbb ügyfelemnél ebben nagy hiányosságot látok.

4. A VUCA-ban az együttműködés létkérdés. A hatalmas tudásrobbanás, amit a technikai fejlődés hozott magával, csak azokat a vállalatokat teszi hosszú távon életképessé és sikeressé, ahol az emberek képesek csapatban dolgozni és ezáltal szinergiát létrehozni.

5. A megfelelés magas szintjét gyakran tapasztalom középvezető ügyfeleimnél, és ezt a görcsös akarást és az ezzel járó, a hibázástól való félelmet kifejezetten hátráltatónak tartom. Bár ezeket az embereket szeretni szokták a cégen belül, hiszen megcsinálnak mindenkinek mindent, de ennek tartós fennállása belső frusztrációhoz vezet, ami rontja a teljesítményt. Az sem ritka, hogy csak pont a saját feladatát nem képes a sok külön szívességek miatt jól ellátni. Egy folyamatosan változó világban, ahol a fejlődés és az iinnováció kulcskérdés, a megfelelés egy hátráltató tényező, mert visszafogja a kezdeményezőkészséget, az új ötleteket, előremutató gondolkodást. 

6. Az alkalmazkodásról azt gondolom, hogy kell is, meg nem is. Addig jó az alkalmazkodás a VUCA-ban, amíg ez rugalmasságot jelent egy új helyzettel, vagy változással kapcsolatban. Ezt azonban nem tapasztaltam még, csak azt az oldalt, amikor a túlzott alkalmazkodás a kreativitásra és önálló gondolkodásra nagyon negatív hatással volt, illetve ennek ellentétét, amikor makacsul, mereven és rugalmatlanul álltak a változásokhoz az ügyfeleim.

7. A függés, a folyamatos kontroll igény is gyakran megfigyelhető az általam fejlesztett cégeknél.  Itt az egyén bizonytalansága miatt nagyon erős irányításra van szükség, ami rengeteg idő és energia. Inkább egy robot, mint egy agilis, proaktív vezető/munkavállaló, akinél ez fennáll. Az utasításokat végrehajtja, és kifejezetten igényli az autoriter irányítást. A VUCA világ bizonytalan, kiszámíthatatlan, ezért azoknál a munkavállalóknál, akiknek a biztonság szükséglete erős, kifejezetten megemelheti a függés szintjét, ami negatív hatással van az eredményekre.

8. A VUCA által generált bizonytalanság miatt a vezetők stressz szintje gyakran magas. Az elkerülés, a felelősséghárítás többnyire vezetői hibák miatt alakul ki, mivel nincsenek a keretek, hatáskörök, felelősségkörök megfelelően tisztázva, nincsen vagy csak negatív visszajelzés van, a munkavállalónak ezzel komoly stresszt és frusztrációt okozva, ami miatt az önértékelése csökken, és próbál kihátrálni a felelősséggel járó feladatok alól.

9. Az ellenállás a VUCA környezet által hozott bizonytalanság miatt könnyen kialakul. Védekező, olykor akár agresszív magatartást is megfigyelhetünk. Vitákat ott, ahol nincs is min vitatkozni. Negatív, cinikus hozzáállást is tapasztalhatunk. Ez azért van, mert a biztonság igény nagyon magas,  Erre pedig a VUCA nem, vagy csak részben alkalmas, hiszen az egyik fő jellemzője a kiszámíthatatlanság, változékonyság. A biztos munkahely már a múlté. Erősíti ezt a bizonytalanságot az olyan felsővezetői, tulajdonosi szint is, ahol indulat vezéreltséget, vagy szélsőségeket megengednek maguknak a vezetők. Ez a KKV szektorban egyáltalán nem ritka, a multiknál azért ezek jobban le vannak szabályozva. Mire gondolok? Az egyik cégnél, ahol vezetőket fejlesztettem, reggel bement az egyik vezető, semmit nem sejtve, majd délutánra már nem volt munkája, mivel előző nap nem volt túl lelkes, hogy el kellett végeznie egy olyan fizikai munkát, ami messze nem a feladatkörébe tartozik. A felettese és a tulajdonos pedig úgy gondolták, hogy akkor már “nem közénk való”, és másnak azonnali hatállyal elbocsátották. 

10. A VUCA-ban a perfekcionizmusra nincs idő. Gyors reakcióra, minél gyorsabb és egyszerűbb döntési folyamatokra és cselekvésre van szükség egy vezető részéről. A tökéletesség hajszolása pedig rengeteg időveszteséggel jár. Egy perfekcionista vezető nem tud rugalmasan és gyorsan reagálni a változó kihívásokra, és lemarad, amik akár végzetes következmények is járhatnak. Lemaradnak innovációban, fejlesztésekben, és ezáltal nem lesznek elég hatékonyak, nem tudnak akár egy piacot kiszolgálni, ahol már már technológiai igények merülnek fel, és  piaci részesedést veszítenek, vagy volt már rá példa a praxisomban, hogy csőd szélére is került egy ilyen cég, mert a legfőbb megrendelő már nem matricázni akarta a termékeit, hanem fóliázni. Azonban a fóliázáshoz sem több száz milliós gép, sem szakember nem volt. Ennél persze jóval hétköznapibb módon is megmutatkozhat a perfekcionizmus. Állandó türelmetlenség, elégedetlenség, ingerlékenység formájában, és többnyire túl magas elvárásokat támaszt másokkal, és önmagával szemben is a perfekcionista vezető (vagy munkavállaló). 

11. A hatalom stílus gyakran magas a vezetőknél, és ez a VUCA-ban kifejezetten hátrány. Az erős kontroll és irányítás gyakran visszahúzódásra és passzivitásra sarkallja a munkatársakat, beosztottakat, és ez a védekező magatartás pedig megakadályozza a kreativitást, a fejlődést, a rugalmasságot. További hátránya a hatalom stílusnak, hogy többnyire meg vannak róla győződve a magas szintet mutató vezetők, hogy mindent ők tudnak jobban, mindig nekik van igazuk. A VUCA-ban pedig veszélyes az önteltség. Mi van, ha nincs így? Cégek tűnnek el egy-egy hibás vezetői elgondolás miatt. (NOKIA, Yahoo, Motorola)

12. Versengés nem csak kívül, a piacon létezik, hanem szervezeten belül is. Az értékesítők nagyon erősen szokták ezt a stílust képviselni cégen belül is. Érdekes kérdés lehet, hogy vajon maga a munka típusától erősödik meg náluk ez a viselkedés, vagy eleve ilyen attitűddel rendelkeznek, és ezért választják ezt a szakmát. Ami biztos, hogy így nem lehet tartósan jól működni. Nem azt mondom, hogy nem versengés egyáltalán, de a mérték nem mindegy. A magas szinten érdemes elgondolkodni, ugyanis kiégéshez vezethet.

Te mivel találkoztál ezek közül? Melyik pontokkal? Hogyan erősíted magad és a szervezeted, hogy VUCA-ready-vé válj?

Oszd meg kérlek az írásomat, hogy még több emberhez eljussanak ezek a gondolatok! Köszönöm!

Lili