A VUCA világ nagyon sok testi-lelki erőt, kitartást követel a vezetőktől. A reziliencia, mint pszichikai ellenállóképesség azt jelenti, hogy a nehézségek, és erőt kívánó helyzetek ellenére is megvan az a belső nyugalmunk, egyensúlyunk, ami segít, hogy a válságot megoldandó feladatokká alakítsuk, meglássuk a lehetőségeket, és cselekedjünk. 

Az ügyfeleim között gyakran találkozom kimerült vezetőkkel. Van, amikor a kimerültség oka az, hogy a vezető folyamatosan mikro-menedzsel, elveszíti a fókuszt, és vezetői feladatok helyett minden aprósággal is foglalkozik, amit érdemes lenne delegálnia. Máskor a motivációt a be nem tartott ígéretek rombolják, és szívják el a lelkierőt. Az is előfordul, hogy a magánéletben akadnak nehézségek, és ez kihat a munkára is. 

Nagyon fontos a terhek és erőforrások egyensúlyára tudatosan figyelni, mert így tartható fent az erős reziliencia. 

Azok a vezetők, akiknek jó ez a lelki, pszichikai ellenállóképessége, erősen motiváltak, elkötelezettek a munkájukban, ők szenvedéllyel végzik a feladataikat, és a kitartásuk is példaértékű. Ezek a vezetők sokkal eredményesebbek és hatékonyabbak társaiknál, teljesítményük gyakran kiemelkedő. 

A teljesítményükre erősen kihat az, hogyan érzik magukat a munkájuk során, és milyenek a munkahelyi kapcsolataik. Csíkszentmihályi a Flow-val (Csíkszentmihályi 2010), azaz áramlat-élménnyel írja le, hogy milyen az, amikor a tudatban rend van, a lehetőségek és a készségek arányban vannak, képesek vagyunk cselekedni és összpontosítva haladni a céljaink felé. Ez nagyon fontos a vezetőknél is. Tudni kell, hogy mi a cél, ami felé halad. A képességeit és a lehetőségeit ne haladja meg a cél, mert akkor szorongást okoz a célhoz vezető út, viszont ne legyen alatta sem, mert akkor meg unalmas lesz, és nem eléggé motiváló. 

Csíkszentmihályi szerint létkérdés, hogy megtanuljuk, hogyan éljünk át áramlatélményt a munkánk során, és ezzel én is egyetértek. Azok az ügyfeleim, akik gyakori flow élményt élnek át munkájuk során, sokkal vidámabbak, aktívabbak, motiváltabbak, mint társaik, akiknek a munka teher, kötelező és letudandó feladat. Azt is észrevettem, hogy a fejlesztés során az a legjobb módszer, hogy a képességeket kibontakoztassuk, ha megtalálja az ügyfél azt is, hogyan legyen a munkájában öröme, hogyan találja meg a flow-t. Nem elég azonban csak a belső megélésekre összpontosítani, a külső körülményeket szintén meg kell teremteni annak érdekében, hogy ez az áramlatélmény létrejöhessen. Aki pedig erre képes, annak pozitívan kihat a teljesítményére, gyorsabban ér el célokat, nem csak motivált, de motiválja a maga körül lévőket is. Kulcsfontosságú vezetői feladatnak tartom azt is, hogy eltakarítsuk az akadályokat a munkavállalók elől, és biztosítsuk a kiváló munkához szükséges körülményeket is. 

Tetszett az írásom? Lájkold a Facebook oldalam is, hogy ne maradj le a hasonló írásaimról! Oszd meg kérlek ezt a bejegyzést, hogy mások is elgondolkodjanak rajta! Köszönöm!

Szuper napot!

Lili