Barátaim, családtagjaim, és közeli ismerőseim soha nem értették, hogyan csinálom, hogy jut idő mindenre, és közben még be sem kattanok, hanem boldogan élem az életem. Többen azt hihetnétek, hogy így születtem, ilyen típus vagyok. Hát nem, és nekem is vannak napok, amikor brutál fáradt vagyok, vagy türelmetlen. Ma úgy szeretnék nektek segíteni, hogy megosztom azokat a bárki számára beépíthető kis hasznos szokásokat, és rutinokat, ami nekem rengeteg időt spórol meg napi szinten.

 

1. Korán kelés. Ez nem biztos, hogy népszerű lesz, pedig kulcsfontosságú. Előbb kelek fel, mint a család. Ez jó korán van, igen. Általában 4:30 és 5 között kelek minden nap. Igen, hétvégén is. Így marad időm magamra, megtervezni a napot, edzeni, olvasni, céljaimmal foglalkozni. Ehhez persze korán is fekszem, 9-kor ágyba dugom a srácokat, és nem sokkal később ár én is alszom.

 

2. Tervezés. Második legfontosabb, hogy tervezz előre! Mindent! A napodat, az étkezéseket, a főzést stb. Írd be a naptáradba is még a kisebb dolgokat is, mert ami bekerül, az erősebb elköteleződést vált ki, és nagyobb eséllyel valósul meg! Vicces rész: nekem még kétnaponta a hajmosás is benne van a naptáramban. 😀

 

3. Értesítések kikapcsolása. Ez a harmadik a listámon, és óriásit változott a hatékonyságom, mióta kikapcsoltam MINDEN értésítést a telefonomon. Egyrészt segít, hogy a figyelmed fókuszált maradjon, és nem zavarjon meg minden egyes felvillanó kis üzenet, másrészt sokkal nyugodtabb is leszel tőle.

 

4. Priorziálj! Kezdd a napod azzal a feladattal, ami a legfontosabb a céljaid szempontjából. A legtöbben a sürgős dolgokkal kezdenek, holott azok nagy része nem is sürgős valójában, csak bennünk van a sürgetettség érzés, de nyugodtan ráérne még egy órát. Sokak egész napja a tűzoltásról szól, nem csoda, hogy nem haladnak a céljaik felé.

 

5. Ha dolgozol, dolgozz! Halkítsd le a telefont, és figyelmedet egy dologra koncentráld!

 

6. Online bevásárlás. Nem járok boltokba, plázákba, csak nagyon-nagyon ritkán. Az élelmiszerektől a ruháig mindent online vásárolok. Nincs sorban állás, utazás, várakozás, és még a kiadások is sokkal tudatosabban kézben tarthatók, hiszen nincs impulzus vásárlás sem.

 

7. Delegálj! Amit nem feltétlenül neked kell megcsinálni, azt delegáld! Nem csak a szakmai dolgokra gondolok, hanem a takarításra, vasalásra stb. Pénzbe kerül? Igen! Azonban érdemes átgondolnod, hogy mennyit ér az időd?

 

8. Használd ki a holt időt! Én reggeli készülődés, és vezetés közben is mindig podcast-eket hallgatok, illetve utóbbi alatt intézem a telefonokat is, egyébként nem vagyok elérhető munka közben, mindig le vagyok halkítva.

 

9. Tömbösítés. Ne egyesével válaszolj az emailekre, ne vegyél fel minden telefont stb. Ezek mind rontják a hatékonyságodat. Jelölj ki egy idősávot, amikor ezzel foglalkozol. Bőven elég naponta kétszer megnézned az emailjeidet, és megválaszolnod a telefonhívásokat…

 

10. Okos alkalmazások. Vannak idő és szokás követő alkalmazások, nagyon hasznosak! Persze ezt sem szabad túltolni, mert akkor már pont azt veszíti el, ami az előnye, hogy időt spóroljon neked. Próbáld ki az ingyenes Moment alkalmazást a telefonodon, hogy szembesülj vele, mennyi időt töltesz „on screen”, azaz képernyőn. Érdemes…

 

Te mit tudnál még a listámhoz hozzáadni? Mi az, ami neked bevállt? Mi a következő hasznos szokás, amit beépítesz a mindennapjaidba?

 

Oszd meg kérlek ezt a cikkemet, hogy minél többen elgondolkodjanak azon, hogy az élet nem csak rohanásról szól, hanem okos időgazdálkodással rengeteg időt szabadíthatunk fel, és minőségibb életet élhetünk! Köszönöm!

 

Hatékony napot!

Lili