Rengeteget hallani arról, hogy mennyire fontosak a jó szokások, és ezzel abszolút egyet is tudok érteni, mégis egy kicsit más nézőpontból szeretném ezt most megközelíteni, mint ahogy általában olvashatsz róla. A viselkedésed, szokásaid meghatározzák, hogy mit tudsz elérni.

  1. 1. tévhit – a cél a cél

Általában azért alakítunk ki új szokásokat, hogy elérjünk valamit. Én mégis azt gondolom, hogy a szokások nem erről szólnak. Nem a cél a lényeg. Meglepődtél? Akkor miről szólnak? Arról, hogy milyen emberré akarsz válni. Ezért csináld, ne csak a célért! Döntsd el, hogy milyen emberré, kivé akarsz válni, majd minden egyes nap kicsi lépésekkel és cselekedetekkel bizonyítsd be magadnak, hogy olyan vagy! Nagyon sokan tudják, hogy mi a cél, amiért változtatni próbálnak az életükön. Szándékosan használom a „próbálnak” szót, mert a legtöbb változtatási szándék kudarcba fullad, nem véletlenül, de ez majd egy másik cikk témája lesz. Most maradjunk annál, hogy miért akarsz változtatni? Miért akarod ezeket a jó szokásokat? Milyen emberré akarsz válni?  Amíg ezt nem tudod, addig a cél kevés lesz, és a legjobb szokás kialakítása sem fog rajtad segíteni. Miért? Mert lehet, hogy eléred a célt, majd ott leszel összezavarodva, hogy mást vártál, de nem is tudod, mit. Lehet, hogy az egódat egy ideig fényesíti a siker, de hidd el, ez nagyon rövid idő, és minél kisebb volt az erőfeszítés, amit ennek a célnak az elérésébe beletettél, annál kevésbé fog ez az érzés kitartani, annál rövidebb ideig tudod becsapni magad.

  1. 2. tévhit – a szokások korlátok

Sokan gondolják, hogy a rutinok, szokások bekorlátoznak, és szépen robotot csinálnak belőled. Épp ellenkezőleg! A szokások felszabadítanak. Nem kell állandóan kitalálnod, eldöntened, hogy mit csinálj! A szokások automatikusan működnek. Ha jó szokásaid vannak, akkor azok felemelnek, sajnos azonban a rossz szokásaid meg elviszik az energiádat. Minden reggel egy bizonyos mennyiségű kognitív sávszélességgel rendelkezünk, és nem mindegy, hogy az mire megy el a nap folyamán. A rutinok megkímélik ezt a kapacitást, mert nem kell rajta gondolkodnod, egyszerűen csak csinálod. Megmarad a kreatív, alkotó energiád, persze csak akkor, ha nem pazarlod el másra, pl. telefonnyomkodásra, social médiára…

  1. 3. tévhit – 21 nap alatt lehet elsajátítani egy új szokást

Maxwell Maltz plasztikai sebésztől ered a 21 napos szokás kialakítás mítosza. Félreértelmezték… Nem 21 nap. Ő sem ezt mondta egyébként, hanem azt, hogy a pácienseinek egy amputáció vagy orrműtét stb. után LEGALÁBB 21 napra volt szükségük, hogy hozzászokjanak az új arcukhoz, testükhöz. Persze ezt az elméletet felhájpolták olyan csúcs motivációs előadók és trénerek, mint Tony Robbins, Brian Tracy, és ezért világszerte elterjed, hogy 21 nap kell ahhoz, hogy kialakíts egy új szokást. Rossz hírem van, nem ennyi. Tudom, hihetőnek tűnik a 21 nap, hiszen nem túl rövid, hogy varázslásnak tűnjön, de nem is túl hosszú, hogy elérhetetlennek. De a lényeg, hogy nem tudjuk, hogy valójában mennyi. Lesznek olyan szokások, amiket akár gyorsabban is beépítesz az életedbe, ha egy kis figyelmet szentelsz neki, és olyan is lehet, ami akár egy évig is eltart, mire valóban szokássá válik.

De egy biztos. Ha nem csinálod, ha nem figyelsz oda arra, hogyan élsz, akkor ne várj sikereket, boldogságot!

Feladat: Milyen emberré kell válnod, hogy elérd a céljaid? Gondold végig a céljaidat, és azt, hogy kivé kell válnod ahhoz, hogy elérd! Mit kell most ahhoz megtenned, hogy azzá válj?

Oszd meg ezt az írásomat legalább 3 ismerősöddel, akiknek segíthet! Köszönöm! Lili