Nemrég volt egy konzultációm egy felsővezetővel, és nem értette a kérdést.

Majd megkérdezte: „Nem mindegy? A lényeg az eredmény, nem?”

Hát de, csak nem mindegy, hogy milyen eredmény…

A félelem központú autoriter vezetés el tudja valóban érni, hogy az engedelmes munkavállaló elvégezze a feladatokat, akár még jól is, de rengeteg potenciált (értsd pénzt) hagysz a cégedben, ha neked ennyi elég.

Egy elkötelezett munkavállaló azonban rendesen kifacsarja azt a narancsot, és ha van benne még pár csepp, nem dobja félre. Sőt, kitalálja, hogyan lehetne a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban kifacsarni. Magától teszi meg mindezt, mert számára fontos, hogy a legjobbat hozza ki a narancsból.

Nem csak letudni akarja a feladatot, és nem a fizetésérét jár be munkába. Valóban akarja, hogy jól működjenek a dolgok, és ez neked éves szinten akár milliókat, sőt, tízmilliókat is jelenthet.

Hogyan érheted el, hogy elkötelezett munkavállalóid legyenek? Íme néhány tipp:

1. Ne tekintsd őket robotoknak, mert nem azok!

2. Mutass példát!

Elvársz olyan dolgokat, amit te sem csinálsz? Ugye érted, hogy miért nem tudod elérni, hogy megtegyék, vagy csak nagyon erős hatalom pozícióból tudod majd rájuk kényszeríteni.

3. Tisztázd az elvárásaidat, és legyen világos, hogy merre van arccal előre, azaz mi a cél, mit miért és hogyan akartok elérni.

4. Győződj meg arról, hogy valóban érti az embered, hogy mit akarsz tőle.

5. Győződj meg arról is, hogy tud-e ezzel azonosulni. Hogyan? Nagyon egyszerű: kérdezd meg, ő mit gondol.

6. Támogasd abban, hogy meg tudja valósítani, amit kitűztetek, azaz ne adj neki még százféle másik vagy ad hoc és „azonnalkell” munkát, mert elveszíti a fókuszt.

7. Kísérd a folyamatot, de nem beszámoltasd, hanem beszéljétek át: mi megy jól, min lenne érdemes változtatni, van-e szüksége valamilyen segítségre.

8. Adj pozitív visszajelzést rendszeresen!

9. A hibák helyett a megoldásokra fókuszálj!

10. Kérj, és ne utasíts!

Te melyikben vagy gyengébb? Hogyan fogsz rajta változtatni?

Ha tetszett, egy megosztásnak nagyon örülnék, köszönöm!

Eredményes napot!

Lili