A figyelmünk folyamatosan csapong, ha nem vagyunk elég tudatosak, és nem visszük egy magasabb szintre. Rengeteg energiát elpocsékolunk, és nem csak hogy nem vesszük észre, hanem nem is akarjuk ezt észrevenni. Most állj meg kérlek egy pillanatra, és gondold végig, hány órát dolgozol úgy, hogy csak arra figyelsz, amit csinálsz.

Voltam egy cégnél shadowing-on. Ez a coaching egy olyan formája, mikor megfigyelem az ügyfelet. Igen, jól érted, ott vagyok vele, mint egy szobanövény, de nem zavarom, nem beszélünk, csak megfigyelem a viselkedését, majd visszajelzem neki, amit láttam. Objektíven, nem értékelve, nem ítélkezve. Nagyon nem szeretik egyébként a vezetők, pedig rendkívül sokat tud hozzáadni a fejlesztéshez, és felgyorsítja a folyamatokat.

Az én ügyfelem egy óra alatt több, mint 40 bejövő hívást próbált kezelni, volt, amikor 4en is keresték egyszerre, és ennyi idő alatt 8-an jöttek be az irodájába. Nem, nem call centeres volt, hanem a gyártáselőkészítés vezetője. Azaz neki kifejezetten oda kellett volna figyelnie, mert nem mindegy, hogyan mennek gyártásba a megrendelések, mennyi anyagot rendel hozzájuk, és mikor, hogy kalkulálja ki az ajánlatokat stb. Egy óra alatt azonban kevesebb, mint 5 perc zavartalan ideje volt. Mindeközben az asszisztense a gépen pasziánszozott… Mikor visszamondtam neki a számokat, akkor először döbbenten hallgatott, majd azt mondta, hogy a mai még egy nyugis nap… Mindenesetre sokkolóan hatott rá a szembesítés.

Ugye érted, hogy jön ez a fókuszált figyelemhez? Egy órából alig 5 perc volt neki. Szerinted mennyire hatékonyan dolgozott, és mennyi hibát csinált? Igen, jól gondolod, nagyon sok volt a hiba, a túlrendelés vagy hibás rendelés alapanyagból, a gyártással szinte mindig sokat késtek, és volt, hogy órákig álltak a gépek, mert rosszul volt a munka megtervezve, pedig 2 műszak is dolgozott a sok megrendelés miatt.

Ha megtanulsz fókuszáltan figyelni arra, amit csinálsz, óriási lesz a változás a munkád minőségében és az eredményességedben is!

Hogyan csináld? Jöjjön egy feladat!

 

1. lépés: Figyeld meg, hogy mikor vagy a nap folyamán igazán hatékony!

2. lépés: Erre az időszakra tervezd be azokat a dolgokat, amik nagy odafigyelést igényelnek.

3. lépés: Kapcsolj ki minden értesítőt a telefonodon, halkítsd le, és tegyél ugyanígy a számítógépeden, és csak az legyen megnyitva, amire szükséged van akkor és ott a munkádhoz!

4. lépés: Csak azzal az egy feladattal foglalkozz, amíg kész nincs!

5. lépés: Jelöld ki a naptáradban ezeket az idősávokat, mintha egy találkozó lenne, és rendeld hozzá a feladatokat mindig előre, és SOHA semmi miatt ne „add el” ezt az értékes időszakot!

Oszd meg kérlek ezt az írásomat, hogy másokhoz is eljussanak ezek a gondolatok! Köszönöm!

Eredményes napot!

Lili