Létezik három olyan szabotázs, ami megnehezíti, hogy elérd a céljaidat. Sokan feladják már az elején, amikor megjelennek.

A jó hír, hogy a háromból kettő csak a fejedben létezik. További jó hír, hogy mind a három a folyamat része, szinte biztos, hogy felbukkannak, de megtanulhatod kezelni őket, és fejlődni általuk.

Nézzük meg mik ezek:

1. szabotázs: A gondolataid.

Kitűzöl egy célt, aztán rögtön felsorakoztatod, hogy miért nem fogod tudni elérni?

Jönnek az ellenérvek?

Meg a „de”-k?

Ez az önszabotázs program csak a fejedben létezik. Hozd felszínre, nézz szembe vele, hogy minél előbb meg tudd oldani.

Neked mik az ellenérveid a jelenlegi céloddal kapcsolatban? Szedd össze őket egy listába!

Íme néhány ötlet ellenérvekre:

1. Nem vagyok pacsirta típus, nem tudok hajnalban felkelni.

2. Kevesebb időm lesz a családomra.

3. Múltkor sem sikerült lefogynom, most sem fog menni.

Ha megvan a lista, keress rá megoldásokat!

Az előző példákhoz ötletek:

1. Először 15 perccel kelek korábban, majd ha azt már megszoktam, akkor még 15 perccel, egészen addig, amíg el nem érem azt az időpontot, amikor fel akarok kelni reggel. Így nem lesz megterhelő a szervezetemnek, és szép lassan átállok a koránkelésre.

2. Fontos számomra a családommal töltött minőségi idő, ezért amikor együtt vagyunk, nem használom a telefonomat, nem nézek tv-t, hanem rájuk figyelek, és csodásan töltjük ezt az időt.

3. Múltkor ugyan nem sikerült lefogynom, azonban sokat tanultam abból a próbálkozásomból, és most beépítem az akkori tapasztalataimat, és kialakítom azt a fenntartható életmódot, ami az én életemben működőképes.

2. szabotázs: Az érzéseid.

A félelmek elég gyorsan le tudják törni a lelkesedésed, és el tudnak bizonytalanítani. Ezekre is az az „gyógyszer”, ha tudatosítod őket.

Mit érzel most a céloddal kapcsolatban, ami elbizonytalanít?

Néhány példa:

1. Félek, hogyan fogok boldogulni.

2. Félek, hogy hülyének néznek, becsapnak, átvernek, kinevetnek stb.

3. Félek, hogy mi lesz, ha sikerül, hiszen megváltozik minden.

Az utolsó lehet, hogy meglepő, de nem ritka. Sokan azért nem kezdenek valamibe bele, mert valójában attól félnek, hogy sikerül, és ha sikerül, akkor megváltozik akár az egész életük.

Egyik ügyfelem például azért szabotálta folyamatosan a fogyását, mert félt, hogy ha lefogy, akkor az amúgy is féltékeny férje, még inkább féltékeny lesz, és állandóan veszekedni fognak. Persze ennek nem volt tudatában elsőre, a beszélgetéseink során lett számára világos, és amint megoldotta ezt a félelmét (leült a férjével, és elmentek párterápiára), 32 kilót fogyott egy év alatt mindenféle nehézség vagy önsanyargatás nélkül.

Egy üzleti példát is hozok természetesen, de a fogyás egy elég látványos eset volt, a megértés miatt helye volt itt most.

Egy másik ügyfelem, egy startup vezetője, attól tartott, hogy alkalmatlan arra, hogy embereket vezessen. A cége viszont rohamosan növekedett (1 év alatt 4 fős induló vállalkozásból 120 fő lett), és ő már azt fontolgatta, hogy kiszáll az egészből. Valóban nem volt „született” vezető, azonban abszolút fejleszthető volt, és amikor rájött, hogy tud tenni azért, hogy jó vezető legyen, és ez fejleszthető, nemcsak megnyugodott és maradt a cégében, hanem olyan szárnyakat kapott, hogy a családi vállalkozásból ma egy 450 fős zseniálisan működő cég lett, belőle pedig egy profi vezető, aki most már előadásokat is tart a vezetésről neves konferenciákon. Inspiráló, igaz?

Most te is gyűjtsd össze a félelmeidet, és tekintsd úgy őket, mint egy felmerülő projekt, amit meg kell oldani, végig kell vinni! Mindegyik félelmedre találj megoldást!

3. szabotázs: A külső körülmények

Ez az egyetlen szabotázs, ami nem feltétlenül rajtad múlik. Új jogszabályok születhetnek, nem érkezik meg a szállítmány, esik az eső a szabadtéri rendezvényed napján stb. Ezekre is fel tudsz készülni, legalábbis egy jó részükre!

Gyűjtsd össze mi a legrosszabb, ami történhet! Majd legyen rá B, C, akár D terved is! Ne ess abba a hibába se, hogy túlzott óvatoskodásoddal kifogod a vitorládból a szelet, és elveszíted a lelkesedésed! Tudd, hol a határ! B terv kell, de E, F, G már valószínűleg fölösleges.

Már a céged alakulásakor, vagy egy válságkor is érdemes például átgondolnod a kiszállási pontokat, hogy ne kerülj abba a helyzetbe, hogy csak lapátodol a pénzt, energiát bele, és már azért nem engeded el, mert túl sokat beletettél, és még húzod-halasztod a döntéseket, és nem akarod látni a következményeket. Nem azt mondom, hogy add fel! Hanem azt, hogy legyél tudatos! Tudd, hogy X millió veszteség még belefér, de Y már nem!

Ne csak az anyagiakat vedd figyelembe! Tudd, mi az, ami energiában, érzésben is (!) megéri neked! Lehet, hogy szép fizetésed van, de utálsz bemenni minden nap? Akkor érdemes átgondolnod, hogy mi az, amit viszont szeretsz csinálni, és hogyan tudnál megélni belőle.

Kérlek, oszd meg ezt az írásomat, hogy minél több emberhez eljussanak ezek a gondolatok! Köszönöm!

Eredményes, sikeres napot!

Lili