Ma egy kicsit szakmaibb írással jöttem, azt szerintem már tudjátok, hogy a VUCA világ nagyon érdekel, a legutóbbi posztgrad szakdogámat is a VUCA-ready vezetőből írtam. (Corvinus, HRBP, summa cum laude) Ha még most hallasz először a VUCA-ról, akkor ajánlom ezt a két cikkemet is:

A megváltozott világ, és benne mi: https://polgarlili.hu/2020/03/12/a-megvaltozott-a-vilag-es-benne-mi/

A VUCA-ready vezető: https://polgarlili.hu/2020/03/12/a-vuca-ready-vezeto/

És akkor jöjjön a mai gondolat erről a világról, amiben élünk:

A tudás robbanás (internet segítségével) ugyan sok lehetőséggel járt, de ezáltal nagyon összetetté és bonyolulttá tette a világunkat, amivel a vezetőknek is szembe kell nézniük. A régi típusú vezetési módszerek már nem jók, ez egy új játék, új szabályokkal. Az üzleti modellek jönnek-mennek. Egyre gyorsabban lehet sikert elérni, de a bukás is ugyanilyen gyorsan jöhet. Startup-ok ma már akár hónapok alatt befutnak, míg korábban akár évtizedek kemény munkája kellett, hogy felépítsünk egy olyan céget, ami a világot befolyásoló tényezővé is válhat. Linearitást az exponenciális gondolkodás váltotta fel. Korábbi tipikus folyamatok, amik követték a tervezés-mérés-ellenőrzés-beavatkozás-visszamérés dinamikáját, ma már lassúvá és rugalmatlanná teszi a céget. Ez mind egyszerre zajlik egy szervezetben, nem kis kihívást támasztva a vezető felé, akinek egy teljesen új gondolkodásra van ahhoz szüksége, hogy VUCA-ready-vé váljon. Ez nem feltétlenül generációs kérdés, de ami biztosan kell hozzá, az a nyitottság, önismeret, fejlődés iránti igény, és változni akarás.

A változó jogszabályi háttér és piaci körülmények, a nemzetközi trendek hatásai, a munkaerőhiány, a technológiai fejlesztések, az automatizáció és robotizáció hatásai mind együtt vannak jelen, és ez még csak egy kis szelete a VUCA-tortának.

15-20 évvel ezelőtt még azt tapasztaltam, hogy a KKV-k 5-10 éves tervekkel rendelkeznek, ez volt a hosszútáv. Ma negyedéves, éves tervezés van, és egy jövőkép, ami a távlati irányt mutatja (jobb esetben van ilyen). Már nem tudnak hosszú távra tervezni a KKV-k, a jelenre kell fókuszálniuk, gyorsan reagálniuk a változásokra. A cégeknek és a vezetőknek fel kell készülniük a legrosszabb lehetőségre, ugyanakkor a legjobbra kell törekedniük.

Hatalmas kihívás ez a vezetőknek és nem csak vezetői, hanem emberi oldalon is. Az a stressz, amit ez a kiszámíthatatlanság és bizonytalanság okoz, és a mindennapok része már, erős személyiségformáló hatással bír. Átértékelődik az idő fogalma, értékeink, kapcsolataink. A munka már nem csak az identitásunk része, hanem gyakran maga az identitásunk. A munkánk során elért sikereink vagy éppen sikertelenségünk alapján tartjuk magunkat valakinek, valamilyennek, értékesnek vagy éppen értéktelennek.

Vajon merre megyünk, és hol leszünk 20 év múlva? Meddig lehet ezt a tempót bírni? Ki lesz sikeres ebben a világban? Milyen vezetőnek kell ehhez lenni?Te mit gondolsz?

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy megismerd a sikeres és kiemelkedő teljesítmény 8 pillérét, ami most is, és a jövőben is segíteni fog téged a munkád, életed során! Kattints ide: https://polgarlili.hu/hirlevel-2/